≡ Menu
Archilecture

Sketchup Resources

Archilecture-Sketchup-resourcesDe Sketchup Resources geven je een schat aan informatie, die jij direct kunt toepassen in Sketchup waardoor je:

  • sneller en effectiever kunt werken
  • sneller professioneel resultaat krijgt
  • leert door te zien hoe anderen werken

Dit is een overzicht van websites, forums, plugins etc die ik veel gebruik om mijn Sketchup skills aan te scherpen. Hij verandert continu, omdat ik via via weer op andere website terecht kom die mij weer verder helpen.

Dit is een overzicht waarvan ik vind dat jij ze zeker een keer moet bekijken.

Architectuur Visualisaties

Peter Guthrie
Peter Guthrie (een Londens architect) behoort tot de absolute wereldtop wat betreft het maken van architectuur visualisaties.

Laat je op zijn website niet intimideren door de extreem hoge kwaliteit renders. Deze zijn allemaal gerenderd (voorzien van textuur en belichting) in 3DSMAX (high-end modelleer en render software). Waar het om gaat is dit. Alle 3D modellen die zijn gebruikt om de plaatjes op deze website te maken zijn gemodelleerd in… jawel… Sketchup!! Hell yeah! Laat niemand maar dan ook niemand je wijsmaken dat je met Sketchup niet nauwkeurig genoeg kunt tekenen. Dit is de allergrootste Sketchup fabel die bestaat.

Ronen Bekerman
Dé verzamelblog over architectuur visualisaties van Ronen Bekerman (maat van Peter Guthrie).

Een schat aan informatie voor iedereen die interesse heeft in 3D modelleren en architectuur visualisaties. Je leert hier over Sketchup, Photoshop, 3DSMAX, Vray etc. De kunst is hier die informatie zien te filteren waar jij wat aan hebt. En dat is precies wat ik hier bij Archilecture voor jou ga doen!

Texturen

CG Textures
The place to be voor hoge kwaliteit afbeeldingen die je direct kunt toepassen in je Sketchup modellen.

Maak vooral een gratis member account aan en je kunt aan de slag. De kunst is hier om voor die afbeeldingen te gaan die zich niet visueel repeteren in je model. Dit is de duidelijke overgang als een bepaalde textuur herhaald wordt. Dit ziet er zeer onprofessioneel uit. Met ‘seamless’ (naadloze texturen) voorkom je herhaling van je textuur.

Tip: kies nooit de grootste afbeeldingen op deze website. Ze zijn zwaar (aantal MB’s) en vertragen je Sketchup model aanzienlijk. De truc is die grootte te vinden die én seamless is én niet te groot.

Texture Mate
Vergelijkbaar met de website CG Textures hier boven. Als ik een textuur niet kan vinden op CG Textures ga ik naar deze website.

De Seamless Texturen zijn hier van goede kwaliteit!

Render Textures
De beste gratis textures online. Aldus Render Textures zelf. Wederom een hele goede website, zeker als je geen member wilt zijn of je mailadres achter wilt laten.

Als je een texture downloadt, heb je alleen de Diffuse nodig. Displacement en Normal mag je bewaren maar heb je in Sketchup niet nodig. Nog niet… Dus gooi ze niet weg!

3D Modellen

3D Warehouse
De naam zegt het al, een 3D warenhuis. Dat is het. Gemaakt voor Sketchup! Bom- en bomvol 3D modellen die je direct in je Sketchup model kunt gebruiken.

Van theelepel tot de Titanic, van Iphone tot de Eiffeltoren. Je kunt hier bijna alles vinden, omdat iedereen zijn eigen 3D model kan uploaden. Dit is ook meteen het grootste nadeel van deze website. Er staat een enorme lading onzin tussen. Of modellen die erg slecht zijn opgebouwd, of niet op schaal.

Het is hier de kunst om 3D modellen te vinden die wel bruikbaar zijn. Zoek bijvoorbeeld op merknamen. Want de grote designklassiekers zoals de Eames stoelen worden door de fabrikant zelf getekent en geupload. Heb je eenmaal een juist 3D model gevonden, dan download je deze op je harde schijf, of beter nog, direct in je 3D model. Pas eventueel meteen de namen van de onderdelen in het model aan en voeg het 3D model toe aan je eigen bibliotheek.

Formfonts
Kleinere website dan 3D Warehouse maar met goede kwaliteit 3D modellen!

Sketchuptextures
De naam doet anders vermoeden, en de website is vreselijk… Maar de 3D modellen zijn van goede kwaliteit! Je kunt hier hele 3D scenes downloaden, en daaruit kun jij gebruiken wat je wilt.

Plugins

Extension Warehouse
Soort van 3D Warehouse maar dan met plug-ins. Dit zijn een soort van apps die je in Sketchup kunt gebruiken. Ze maken het werken met Sketchup weer wat eenvoudiger.

Enkele plug-ins die je moet hebben:

  • Fredoscale (eenvoudig verschalen en meer…)
  • Cleanup (houdt je Sketchupfile schoon)
  • Skalp (maakt plattegronden van je doorsneden met arceringen)
  • Add Layer (layers toevoegen met keuze om aan of uit te zetten bij bestaande scenes)
  • Layers Panel (gebruik je Layers net als in Photoshop)

Forum

Sketchup Forum
Het originele Sketchup Forum. Altijd leuk om doorheen te speuren als je opzoek bent naar een prangende vraag over Sketchup.

Sketchucation
Grote Sketchup community, leuk om in contact te komen met andere Sketchup gebruikers. Zeer leerzaam!

Sketchup Exchange
Leerzame werkmethodiek en tips en tricks voor de Sketchup Pro gebruiker.

Hardware

3D Connexxion
Een absolute MUST-have als je veel met Sketchup werkt. Dit is voor mij de beste investering doe je voor Sketchup kunt doen.

In plaats van met je muis en scrollknop je model te bedienen kun je met de 3D Space Navigator met je linkerhand je model van alle kanten bekijken en met je rechterhand je muis bedienen. Dit scheelt zo veel tijd en het presenteren van je model aan iemand anders gaat zo veel fijner en soepeler als met een muis.

Ga 1x niet uit eten en koop hier de Space navigator voor, dit gaat je zo goed bevallen!

TIP: Als je met bovenstaande info flink aan het downloaden slaat, maak dan meteen een voor jou duidelijke bibliotheek aan met de volgende onderverdeling. Bibliotheek met texture/plugins/3D modellen etc. In de submapjes sla je alles op met juiste naamgeving. Het hele doel van je bibliotheek is dat jij snapt hoe het in elkaar zit. Hou je bibliotheek altijd up to date, schoon en opgeruimd. Hier heb je je hele leven plezier van.

Wat is jouw BESTE resource? Waar haal jij het liefste je informatie vandaan om extra over Sketchup te leren? Laat hier onder een reactie achter.

0 Reacties… add one

Laat je reactie achter